top of page

Melyek a digitális világ addiktív hatásai, hogyan ismerjük fel és hogyan védekezzünk ellene

Frissítve: 5 nappal ezelőttNézettség vagy letöltés szám - olyan varázsszámok, amiért az alkotók tudatosan sokat tesznek.

Minden, ami ezeket a számokat feljebb tornássza, az nemcsak megengedett, de sokszor rejtett.

Bár annak idején tiltották a filmekbe egy-egy a szemnek láthatatlan reklámkocka helyezését, ami miatt például szomjas lettél és alig vártad,  hogy a büfében sorba állhass.

Ma már külön szaktudás, hogy hogyan emeljük egy-egy sorozat nézettségét, hogyan kötődj egy-egy játékhoz.


A túlzott screentime ellen csak tudatossággal védekezhetünk és így is nehéz.

A kisgyerekek monitor ideje egyre magasabb és ez még az idegrendszerük fejlődésére is hat.


Sokat olvasok, de nem tudnám tudományosan körül járni a témát, mégis szeretnék néhány gondolatot, példát megosztani veletek.


A tömeges rövid videó nézés káros


Először meglepett a tény, hogy a reel videók nagymennyiségű nézése káros, de saját magamon is tapasztaltam, hogy ha 4-5-6 videót nézek, hiába volt érdekes és megjegyezni való az első, már nem emlékeztem rá. Ráadásul például az insta úgy van megalkotva, hogyha nem mentettem el, meg se találom, de ha megpróbálom keresni, felajánl helyett 100 másikat és máris itt a csapda, mert rengeteg a profi anyag, és ha nem vigyázol máris elmerültél a tömegben.


A kicsi gyerek, ha sok rövid videót néz, akkor kialakul az a türelmetlenség, hogy mindig többet és újabbat akar.

Személyes véleményem, hogy egy se kell nekik, de tudom, hogy nagyon függ a szülők képernyő használati szokásaitól is, hogy a gyerekeknek mi megengedett.


Azt is tudom, hogy én, mint nagyi könnyebben kötöm le az idejüket mással, mert amikor nálam vannak rájuk fókuszálok, az egyebek várhatnak.


Beszélgettem felnőttekkel, tinikkel és bár változó az érdeklődés, de egyértelműn mindenki nagyon sokat használ képernyőt. 


Volt aki azt mondta, hogy csak úgy tudott szabadulni a napi videó tömeg nézésétől, hogy egyszerűen törölte az általa sokat használt aplikációt.

És kiderült, hogy van rövid videók nélkül is élet.


Mi a célom? Keresek valamit vagy csak úgy…


Érdemes különbséget tenni a hasznos és szórakoztató között.

Ha valami számomra hasznosat nézek meg, akkor is fontos az időkorlát, mert mint mondtam a tömeges nézés mindent a semmibe küld.


A 95. évében levő anyukám szójátékot játszik, még pedig szuperül és nagyon élvezi, mégis csak napi x darabot enged meg magának, mert tudja, hogy különben kikészül a szeme.


Vissza a való világba


De vissza a kicsikhez, ők még ebben nem tudnak maguk dönteni, de ha már rászoktak, igen nehéz, de érdemes őket visszaterelni a való világba.


Mi nagyik játszunk velük, de amikor a szülőnek más teendője van ez nehezebb.


Próbáltam visszaemlékezni, én mit csináltam anno, amikor még nem volt választás a képernyő.

Azonkívül, hogy a gyerekeim remekül játszottak maguk, ha mégis velem töltötték az időt, akkor bevontam őket az aktuális feladatba. 


És BESZÉLGETTÜNK minden féléről.


Unokáim révén úgy látom, hogy már az egész kicsik is imádnak beszélni, mesélni. És ha az ő mondani valójukhoz kapcsolódunk, abból csodás történetek kerekedhetnek.


Nekem a plüss maci és egyéb állat a gyengém. Most éppen egy olyan majom jött szembe, amelyet pet palackok felhasználásával készítettek és vigyél magaddal nézése volt.

Öt unokám volt, azt gondoltam a majom az enyém, de kikölcsönözhető. Bárki hazaviheti, hogy egy kicsit szeretgesse, gondozza.


Az egyik unokám azonnal elmesélte, hogy voltak állatkertben és őt az egyik majom teljesen körbe nyalogatta. Már csak az volt a feladatom, hogy kiválogassam, hogy ebből mi az igaz és mi a mese. 

Persze nem kérdőjeleztem meg a kijelentés igazságát, inkább beszélgettünk a részletekről, ami révén persze kiderült, hogy az összes majom oda ment hozzá.

Szóval jól szórakoztunk, és a plüss majom is örömmel hallgatta, hogy mi történt és tudta, hogy itt biztosan szeretve lesz.


Látszólag elkalandoztam az eredeti témámtól, de mégse, mert mag akartam mutatni, hogy a BESZÉLGETÉS  legalább olyan jó időtöltés mint a képernyő idő, de mégis jobb, mert élő emberrel interaktív.
Komentáře


bottom of page