top of page

Hogyan segítsük az elmélyült tudás igényének kialakulását? Hogyan tegyük változatossá, ami unalmas

Frissítve: 5 nappal ezelőttNagyon nehéz, amiről gondolkodom. Amit szeretnék, az az, hogy a gyerek szeressen gondolkodni.

A digitális függőség ennek szembe megy.


Ma 24 órában áll rendelkezésünkre mindenféle kikapcsolódási lehetőség. A mi döntésünk, hogy mennyit élünk vele. Nehéz döntés felnőtteknek is. A gyerekeknek még nehezebb.

Akkor tudunk segíteni, ha magunk is mutatunk valamilyen pozitív mintát és ez nem könnyű.


Amit nagy tömegben készen kapunk, az elfoglalja a helyét a saját elképzelésnek.

Agyradír, ami néha hasznos, esetleg segít feszültségeinket oldani. Agyrágógumi, ami nem serkent saját gondolatokra, hanem újabb és újabb készet szeretnénk látni.


Amikor lehetőségem van gyerekekkel beszélgetni, mindig érdeklődöm, hogy miket néznek, miket játszanak.

Nem mindig könnyű megszólaltatni őket. Ha egy olyan tinit szólítasz meg, akinek éppen a kezében van a tabletje, vagy a telefonja, úgy zárja rövidre a beszélgetést, hogy szó nélkül visszatér a félbehagyott játékhoz.

Szerintem nem tudja, hogy mennyire udvariatlan. Lehet, hogy én is udvariatlan voltam, hogy megszólítottam? Ki tudja.


Ha csoportfoglalkozáson teszek fel a digitális szokásokkal kapcsolatos kérdést, akkor is nagyon konkrét kérdéseket kell feltenni, hogy elinduljon a beszélgetés.


Mi vagy ki a kedvenc? Érdekes, hogy gyakran erre nincs válasz. Szerintem a túlzott választék miatt. Talán, mivel sok mindent néznek, nincs idő, hogy beleszeressenek egy-egy szereplőbe.


Azért nyilván bőven van kivétel.


Vannak olyan gyerekek és persze felnőttek, akik különösen kedvelnek egy-egy stílust, vagy sorozatot. És ez remek beszélgetési lehetőség velük.


A játékokban sokkal kevésbé vagyok tájékozott, pedig tudom, hogy sokat játszanak egyedül és csoportosan is.


Valójában azt gondolom, hogy érdemes megmutatni olyan lehetőségeket, amik hasznosak, hogy ez is kerüljön bele a digitális palettába.


Google Lens, QR kód, Chat GPT, Wikipédia…


Mindegyik alkalmazás azonnali tudásforrás.


A Google Lens szolgáltatás szerintem csodálatos. Ha látok egy ismeretlen növényt vagy madarat vagy akár cicát, kutyát, és ha le tudom fényképezni, azonnal megtudhatok róla mindent, ami érdekel,  mivel a Google Lens kikeresi a hasonló képeket és a hozzá tartozó webhelyeket.

De ha szöveget fényképezek, akkor azonnal szöveggé alakítja, amit meghallgathatok, kimásolhatok, vagy azonnal megnézhetem a fordítást. Az alternatív szórakoztató nyelvtanulás egyik eszköze lehet.


Most a QR kód korát éljük, mióta a kamera azonnal felismeri a QR kódot és nem kell külön QR kód olvasó alkalmazást használnunk, a gyógyszerektől kezdve mindent más terméket is ellátnak QR kóddal és így azonnal kaphatunk részletes leírást, keresni sem kell. És a webhelyek felkeresése is így a leggyorsabb.


Tudtad, hogy bármely felkeresett weblapról azonnal tudsz QR kódot kapni. Ez is a megosztás egy formája, én ráteszem minden Csavarga Mese anyagomra.


Én gyakran kérdezek a Chat GPT-től, és így gyorsan jutok átfogó válaszhoz, amit aztán tovább gondolhatok. Fontos, hogy ha magyarul kérdezel, akkor is merít más nyelvi forrásokból is. 


A Wikipédia régi kedvencem, nagyon fontos és részletes információ forrás. Nemcsak a töri leckéhez segítség, egy kedvenc film vagy sorozat hátteréről is sok mindent megtudhatunk, vagy akár a film szereplőinek eredetéről.

Tudtad, hogy létezik Simple Wikipedia, ahol Basic English szókincset használnak. Több mint 250 ezer szócikk van itt. 


Érdemes a gyerekeket bátorítani ezek használatára, így esélyünk van az érdelődési kört kitágítani.

Nemcsak megnéz valamit, vagy játszik hanem megtudatja, hogy az amit néz vagy használ honnan ered.


Nem biztos, hogy magától fog ilyen összefüggések után érdeklődni, de segíthetünk neki. Mi tájékozódunk és beszélünk róla. Remek beszélgetési alap.


Ismét egy nagyi feladat


Érdeklődés alapú tanulás - számomra nagyon izgalmas. 


Amikor azon gondolkodom, hogy mi érdekelheti az unokáimat és utána nézek filmszereplőknek vagy bármi másnak, én magam is tanulok.
Comments


bottom of page