top of page

Meseolvasás kicsiknek - néhány gondolat

Frissítve: 2023. máj. 7.


Néhány gondolat a teljesség igénye nélkül.


A kicsi gyerek szókincse

A kicsi gyerek szókincse még korlátozott, ezért képzeljük el, hogy úgy hallgatja a mesét, ahogy mi hallgatunk egy olyan hangoskönyvet idegen nyelven, amely tartalmaz számunkra idegen szavakat.

Ha nincs időnk utána nézni az ismeretlen szónak, akkor csak találgatunk, kontextusba helyezünk.

Kérdezni is meg kell tanulni

A kicsi gyerek nem biztos, hogy kérdez, ha nem ért valamit, de próbáljunk figyelni arra, ha nehezebb vagy ritkán használt szóval találkozunk, álljunk meg és beszéljük meg a jelentését.


A mesélés egyben beszélgetés :)

Az is segít a megértésben, hogy egy-egy szakasznál megállunk és megbeszéljük, hogy mi történt.

Hogy biztosan érti-e és nem félre érti a történetet.


Saját sztori

Egyik unokám, amikor három éves volt és a felnőttek beszéltek az asztalnál, és csak ő volt kisgyerek, megszólalt, hogy ne beszéljetek. Meglepődtem, de kapcsoltam, hogy nem érti miről van szó, neki ez egy hangzavar, felé fordultam és elmondtam neki az ő szintjén, hogy miről beszélünk. Mosolyogva fellélegzett, már ő is részese volt a beszélgetésnek, azonnal kérdezett is.


Nem a cél, a folyamat fontos

Visszatérve a meseolvasásra, egyáltalán nem fontos, hogy a mesét befejezzük, mert lehet, hogy egy jelenet megmozgatja a fantáziáját a kisgyereknek és azt szeretné hallani újra meg újra.


Ismétlés a tudás anyja :)

Amikor nálam alszanak az unokáim, mindig megkérdezem, hogy miről meséljünk.

Én fejből mesélem a saját meséimet és a gyerekek emlékeznek, hogy akár egy-két hete mit meséltünk és azt kérik többnyire újra, sőt megjelölik, hogy melyik kicsi részt ismételjük.


Például azt meséljük, amikor Gongolu a varázsló el akarja rabolni a kutyákat a varázsgömb segítségével. Ez egy hosszú mese Gongoluról és a kiskutyákról, de ez a rész a kedvencük.


Az ismétlés szerintem fontos és nem unalmas.

Emlékszem egyik fiam amikor kicsi volt képes volt akárhányszor meghallgatni az egyik Süsü a sárkány lemeznek ugyanazt az oldalát. Újra meg újra meg újra, ugyanazt.


Ajánlat

Ha gyermeked szívesen kipróbálna egy mesefoglalkozást, akkor a Mesefoglalkozás oldalamon tudsz tájékozódni és jelentkezni.





51 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page